LÄTTRAVERSER


Lättraverser – Den optimala lösningen


HB-systemet med lättraverser från ABUS är ett av de mest framgångsrika koncepten inom lyft och transportteknik med en lyftkapacitet på upp till 120 ton. Genom att kombinera fördelarna hos stationära lyftverk med flexibiliteten hos traverskranarna skapas individuella lösningar som utnyttjar lokalens utrymmen på ett rationellt och kostnadseffektivt sätt.

Enkelbana

ABUS enkelbana ESB är specialiserad på lyft och linjär transport mellan två punkter. Den kan byggas ut efter behov och anpassas till förhållandena på plats. Även kurvtransport är möjligt. Detta erbjuder stora möjligheter till individuell anpassning med transport mellan alla arbetsstationer och maskiner.

Produktdetaljer Prisförfrågan

Dubbelbana

Vid ABUS dubbelbana hängs två kranbanor upp parallellt med varandra och kättingtelfern placeras mellan dem. Därigenom får man en bättre lastfördelning – belastningen på byggnadskonstruktionen minskar. Dessutom möjliggörs större upphängningsavstånd.

Produktdetaljer Prisförfrågan

Enbalkstravers EHB

ABUS enbalkstravers EHB är den "lättaste lösningen" för yttäckande materialtransport i hallar. Den enkla konstruktionen med två skenor och en kranbalk gör att EHB har mycket låg vikt och enkelt kan förflyttas manuellt. Den kan dessutom installeras i hallar med lättviktskonstruktion och låg bärförmåga.

Produktdetaljer Prisförfrågan

Uppbockad enbalkstravers EHB-X

Om bygghöjden hos EHB inte räcker till är EHB-X lösningen. Hos den här enbalkstraversen placeras inte kranbalken under kranbanan utan där emellan. Hela kranen har alltså samma höjd som en enskild profil. På så sätt får man tydligt förbättrad lyfthöjd, som t.ex. även höga maskiner inom transportområdet klarar.

Produktdetaljer Prisförfrågan

Tvåbalkstravers ZHB

ABUS tvåbalkstravers ZHB är vår lösning för yttäckande transport av stora laster. Dessutom kännetecknas ZHB av sina långa kranbalkar. ABUS kättingtelfern placeras här mellan kranbalkarna vilket är fördelaktigt för krokhöjden.

Produktdetaljer Prisförfrågan

Uppbockad tvåbalkstravers ZHB-X

Om bygghöjden hos ZHB inte räcker till, är ZHB-X lösningen. Hos den här tvåbalkstraversen placeras inte kranbalken under kranbanan utan där emellan. Hela kranen har alltså samma höjd som en enskild profil. På så sätt får man optimal lyfthöjd, som t.ex. även höga maskiner inom transportområdet klarar.

Produktdetaljer Prisförfrågan

Enbalkstravers EHB-I

ABUS enbalkstravers EHB-I är en bra lösning för yttäckande materialtransport i hallar där det redan finns valsade profiler i passande avstånd. Den lätta kranbalken är en ihålig profil som, i kombination med de två underhängande åkverken, kan förflyttas direkt på kranbanan av valsade profiler.

Produktdetaljer Prisförfrågan

Tvåbalkstravers ZHB-I

ABUS tvåbalkstravers ZHB-I är vår lösning för yttäckande transport av tung last. ZHB-I kännetecknas även av långa kranbalkar. Kranen förflyttar sig direkt på en kranbana av valsade profiler. ABUS-kättingtelfern hängs även här upp mellan kranbalkarna, vilket ger högre krokhöjd.

Produktdetaljer Prisförfrågan

Infästningar

Du kan välja rätt lösning för din hallkonstruktion bland ett stort antal infästningsvarianter.

Produktdetaljer

Tilläggsutrustning

Omfattande tilläggsutrustning

Produktdetaljer

Kranbalk med snabbmonterad upphängning

Lättraverssystemet från ABUS är modulärt uppbyggt så tekniska lösningar kan skräddarsys för olika krav och behov. Med kranbanor i stål och traverser i aluminium kombineras styrka och låg vikt. Då skarvarna är lika hållfasta som profilen tål de upphängningspunkter även mitt i skarven, med fördelen att man mer kostnadseffektivt kan bygga upp kranbanan med färre olika dellängder.

Kranbalksupphängingarna är standardiserade och går snabbt att montera. Inga specialverktyg behövs. Anläggningar med befintliga stålbanor kan enkelt eftermonteras med aluminiumtraverser. De genomtänkta upphängningsdetaljerna förenklar ändringar, moderniseringar och uppgraderingar samt underhåll, till exempel då kranbalksupphängninar monteras ovanifrån och inte matas in en och en från ena änden. 

 

Urval av konsoler för enkel infästning

Det finns en rad olika typer av konsoler för infästning i utföranden för stål- och betongbalkar samt träbalkar.

Klämkonsoler fungerar som en klammer runt balken. Gängstängerna har variabel längd och kan användas för olika höjder. Beroende på takets konstruktion kan de även fästas i takbalken. Med balkkonsoler kan krananläggningen anslutas direkt under halltakets bärande konstruktion. Då balkarna borras från insidan behöver de inte vara åtkomliga uppifrån för montering.

Stödpelare med konsol tillverkas i individuellt anpassade bygghöjder. De kan monteras snabbt och är ett kostnadseffektivt alternativ till portaler. För fastsättning av kranbanan kan de utrustas med en bärarm på en sida eller båda sidorna av balken.

Profilkonsoler används vid långa avstånd mellan tak och kransystem. De kan antingen sättas fast i befintlig bärande konstruktion med ankarstänger, med klämkonsoler eller genom fast förankring.

 

Skyddad löpvagn och smidig drivenhet

Den lättlöpande åkvagnen har stödhjul. Den löper alltid på insidan av profilen där den är skyddad och blir därmed också enkel att underhålla. ABUS elektriska drivenhet HBF har mjuka rörelser vid start och broms och en jämn gång. Den kompakta konstruktionen gör att den tar minimalt med plats, även i en tvåbalkstelfer.

 

ABUS lättraverssystem med många fördelar:

  • Lättmanövrerade traverser
  • Kranbanor med färre upphängningspunkter
  • Standardiserade kranbalksupphängingar för snabbt montage
  • Profilerna tål både fukt, lätt aggressiva medier och VA-miljö
  • Åkvagnen löper skyddat inuti profilen
  • Drivenhet med mjuka start- och bromsrörelser

 

Prata kransystem, utbildning och service med ABUS

Har du behov av ett kransystem som passar just ditt företag? Vi utgår från dina förutsättningar för att tillsammans med dig komma fram tilll den bästa lösningen och hur vi på ABUS kan hjälpa till.

Du får inte bara tillgång till högkvalitativ kranutrustning. Vi ser även till att utbilda din personal så att de kan använda utrustningen på ett effektivt och säkert sätt. Och genom vår service säkerställer vi att allt fungerar optimalt även efter flera års aktiv användning. Med ABUS Produktförsäkran 5 år förlängs garantin på relevanta produktdetaljer i upp till 5 år. 

ABUS kranar tillverkas i Gummersbach i Tyskland. Med en högeffektiv produktion baserad på väl beprövad standardteknik får ni ett kransystem med snabb leveranstid till ett konkurrenskraftigt pris.

Ta gärna kontakt med oss redan idag. Vi ser fram emot att få höra från dig!